Nieuws

Dit jaar is er weer een field school in Oss voor studenten archeologie van de Universiteit Leiden. Archol heeft hier werkputten aangelegd met daarin honderden sporen uit de bronstijd. De komende weken kunnen de studenten de kneepjes van het archeologische vak hier leren.

Faculty of ...Archaeology - Universiteit Leiden

Om meer te weten te komen over metaalcirculatie en uitwisselingsnetwerken in de bronstijd is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een onderzoeksproject gestart naar loodisotopen in bronzen voorwerpen. Loodisotoopverhoudingen in brons kunnen ons meer vertellen over waar het kopererts is ...gemijnd. Archol is trots om binnen dit onderzoeksproject een van de samenwerkingspartners te zijn en de RCE te mogen ondersteunen bij de bemonstering van de objecten.

Meer weten? Klik op de onderstaande link!

https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/laboratoriumonderzoek/loodisotopen

Goed ingepakt: een bijzondere stage voor studenten Christina Karasimou, Sofia Orfanidou, Krijn Wilkes and Marjolein Bruinsma bij Archol. Zij onderzoeken menselijk botmateriaal van een laat-middeleeuwse begraafplaats in Nederland. Voor het nemen van DNA-monsters dragen ze beschermende pakken, ...handschoenen en mondkapjes, zodat er geen contaminatie plaatsvindt met (hun eigen) DNA. Van ieder skelet selecteren ze één tand of het rotsbeen, dat wordt opgeslagen voor toekomstig onderzoek. Met DNA-onderzoek komen we meer te weten over geslacht, verwantschap en ziekten uit het verleden.

De Reuvensdagen zijn er weer en Archol is ook van de partij! Dit jaar is Hoorn het toneel van Nederlands grootste archeologische congres.
Collega Daudi Cijntje is sessieleider en spreker in de sessie 'Het koloniale en slavernijverleden van Nederland in Ghana en het Caribisch gebied'. ...Judith van der Leije vertelt over de neolithische vindplaatsen bij Angeren.
https://www.reuvensdagen.nl/reuvensdagen/editie-2023/

(Afbeeldingen: Plantage Savonet. (c) geheugen.delpher.nl/Reconstructie van het landschap rond twee neolithische vindplaatsen in Angeren. (c) Mikko Kriek)

Hoeveel volgers heeft Archol op Facebook?

--

Dat, en nog veel meer vragen kwamen aan bod tijdens de Archol Pubquiz '23! Na vier spetterende rondes met archeologische thema's en een bonusronde (Raad de Vindplaats) mocht Team Vijvers zich de winnaar noemen.

Enne,... nog even over dat aantal volgers .. we zitten bijna op de 1000! Zou dat niet reden zijn voor een feestje?

In 2004 heeft Archol een geweldige vondst gedaan in Nistelrode: een echte bronsschat uit de Romeinse Tijd!

Meer weten? Bekijk deze vondst dan eens op de website van Archeologie op de Kaart. Daar zijn sinds kort ook 100 andere geweldige vondsten uit de 21ste eeuw te zien:

...www.archeologieopdekaart.nl

Op 20 oktober is het zover: alweer de 11e Metaaltijdendag! Deze keer vindt het plaats in Tiel. Met onder andere lezingen van collega Sebastiaan Knippenberg over het onderzoek aan Hattemerbroek, en daarnaast ook een sessie gewijd aan het unieke Tiel Medel.

...http://www.metaaltijden.nl/programma/

Zomerstage Osteologie:
Studenten uit binnen- en buitenland, zowel BA als MA studenten, kregen deze zomer de kans om een stage osteologie te volgen dankzij een samenwerking tussen Archol en Universiteit Leiden. Voor deze stage deden studenten ervaring op met het onderzoeken van menselijk ...botmateriaal uit archeologische context. Dit deden zij onder begeleiding van onze senior specialist Steffen Baetsen. Voor zowel de studenten als voor Archol een leerzame ervaring, die voor herhaling vatbaar is!

Het derde en laatste deel van de befaamde Hattemerbroek-reeks is uit!

"De resultaten geven blijk van een ongekende bewoningsintensiteit op deze locatie gedurende de midden- en late bronstijd, tussen 1500 en 1000 v.Chr.", aldus projectleider en auteur Sebastiaan Knippenberg.
...
Het onderzoek is door Archol BV en ADC ArcheoProjecten in opdracht van H2O Bedrijventerrein uitgevoerd. Benieuwd? Lees het rapport via:
https://www.researchgate.net/publication/373338598_Metaaltijden_opgespoord_Archeologisch_onderzoek_van_laat-prehistorische_bewoning_te_Hattemerbroek_-_H2O_Bedrijventerrein-Noord_gemeente_Hattem