Over Archol

Van advies tot opgraving: Archol verzorgt het gehele traject

Sinds 1996 verricht Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol) op projectbasis een breed spectrum aan archeologische werkzaamheden voor derden. Onze opdrachtgevers zijn onder andere de rijksoverheid, provinciale- en gemeentelijke overheden, bedrijven en particulieren. 

Archol heeft inmiddels haar naam verbonden aan ruim vijfhonderd archeologische projecten variërend van bureauonderzoek tot archeologische begeleidingen en grootschalige opgravingen. Ons onderzoekcentrum is gespecialiseerd in het uitvoeren van complex, grootschalig onderzoek waarin verschillende disciplines samenkomen. Verder onderscheidt Archol zich door het aanbieden van ICT- en GIS-ondersteuning. Bovendien hebben wij specialisten in huis voor de uitvoering van een uitgebreid scala aan materiaalstudies.

Het team van Archol bestaat uit achttien personen, waaronder zeer ervaren projectleiders en goed opgeleide, enthousiaste archeologen en ondersteunend personeel. We bieden daarnaast studenten archeologie de mogelijkheid om in de praktijk ervaring op te doen.

Kiezen met kennis

Onze opdrachtgevers krijgen bij hun projecten te maken met archeologische kwesties. Die nemen we hen graag uit handen. Binnen het beschikbare budget realiseert Archol maximale kenniswinst. Dit betekent in de praktijk dat er keuzes gemaakt moeten worden. Ons uitgangspunt is daarbij dat niet alles per definitie onderzoekswaardig is. Het maken van onnodige kosten wordt voorkomen door tijdens het keuzeproces rekening te houden met landelijke, provinciale en gemeentelijke onderzoeksagenda’s.

Professionaliteit
Archol heeft zich door de jaren heen bewezen als een betrouwbare partner. Dankzij een uitgebreid netwerk van onderaannemers en specialisten én de inzet van de modernste apparatuur en software worden projecten op tijd en binnen het budget opgeleverd..

Wortels
Onze wortels liggen in de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden. Met een aantal regio’s in Nederland zijn we daardoor sterk verbonden: de Brabantse en Limburgse zandgronden, het Maasdal, de Zuid-Limburgse lössgronden, de veen- en kleigebieden van de Flevopolder en Noord- en Zuid-Holland.